Hvordan får man sexlivet tilbage efter prostata kræft

 

Min mand fik i 2011 konstateret prostata kræft, han har fået fjernet prostata, fået stråle behandling og hormon behandling i 2 år. Jeg kæmper med en depression og får en masse medicin for det og desværre har jeg taget gevaldigt på. Vores sexliv har før dette skete været fænomenalt!
Men desværre er vi nu tvunget i knæ, min mand har fået en henvisning til en sexologisk klinik (til os begge 2) men desværre var der en sygeplejerske der talte med os før denne henvisning, hun forslog at vi skulle røre hinanden uden at have samleje. På det tidspunkt fik min mand stadig hormon behandling og en af bivirkningerne er at kroppen er meget øm og irriteret. Vi mangler i den grad inspiration men ved ikke hvor vi skal søge. Vi er begge 2 i tresserne og har kendt hinanden i 50 år.

 

 


 

Kære begge to 

Først og fremmest tak for dit spørgsmål. ca. 4500 mænd bliver årligt diagnosticerede med prostatakræft, så det er et meget relevant spørgsmål, både for mange mænd, men også for deres partnere. Samtidig kæmper du med en depression, så jeg kan virkelig godt forstå, at i begge to føler jer tvunget i knæ. Krop og seksualitet er tæt forbundet og det er klart, at når man oplever en ubalance i sin krop eller bliver syg, så vil det påvirke seksualiteten som en af de første ting. Men det virker som om, at i begge to er fast besluttet på, at komme om på den anden side sammen, hvilket er det bedste udgangspunkt i kan give hinanden.

Jeg er ikke i tvivl om, at den sygeplejerske i snakkede med, følte at hun gav jer et godt råd, men det råd hun gav, kunne i selvfølgelig ikke benytte jer af, på grund af de bivirkninger din mand oplevede på daværende tidspunkt. Jeg håber, at selvom i snakkede med hende først, at i stadigvæk har mod til, at benytte jer af den henvisning i fik til sexologisk klinik, da det er en fantastisk mulighed for jer begge, så i kan komme til at snakke med en kompetent læge eller sexolog, som har en god klinisk erfaring og viden inde for dette felt. 

Sex og samliv er en vigtig del af livet og du fortæller også, at dig og din mand har haft et fænomenalt sexliv inden, hvilket er dejligt. Når man oplever sygdom, er det naturligt, at der opstår udfordringer i ens sexliv. Jeg kan ikke helt læse mig frem til i din mail, hvad lige netop jeres udfordring er, derfor er det lidt svært for mig at rådgive jer, men jeg vil prøve så godt jeg kan – en af bivirkninger ved antidepressiv medicin er manglende lyst, derfor ville det være helt naturligt, hvis du oplever, at din lyst måske ikke er som den har været. Så vil jeg anbefale jer, at i tager en lang snak om, hvilke tanker, ønsker og drømme i har for jeres fremtidige sexliv. Når man oplever sygdom, er det nemt at tænke tilbage på, det sexliv man havde inden sygdommen. På trods af de udfordringer i har gået igennem og oplever lige nu, så er jeg bestemt ikke i tvivl om, at i kan få et dejligt sexliv igen, der er blot brug for, at i nytænker jeres sexliv. I skal i gang med at sætte ord på, hvad i hver især godt kan lide: hvad er lyst for jer? hvad gør jer glade? Hvad er sex for jer (der hvor i er nu)? Hvad føles godt seksuelt? Hvad savner i? - Første skridt på vejen til et godt sexliv, er god kommunikation. Sæt tid af, til at tal alle jeres følelser og tanker igennem og find ud af hvor i gerne vil hen sammen.

En anden bivirkning ved antidepressiv medicin er, at man kan få tørre slimhinder, her kan en god silikonebaseret glidecreme gøre en stor forskel når man har samleje/forspil, på den måde undgår man rifter og smerte. 

Du fortæller, at din mand har fået fjernet prostata og en af bivirkninger mænd kan opleve når prostata bliver fjernet er rejsningsbesvær. Hvis dette er din mands udfordring, vil jeg anbefale ham, at se videoerne fra dette link og lave øvelserne: https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/ditliv/roer-dig-godt/raad-redskaber/baekkenbundsoevelser-for-maend/ - videoerne er lavet af Søren Ekmann, som er specialist i mandens bækkenbund. Videoerne handler om, hvordan manden kan styrke bækkenbundsmuskulaturen før, under eller efter sygdom. 

Du og din mand kan også bruge PULSE SOLO se link her, som er et onaniprodukt til mænd, og PULSE II DUO se link her designet specielt med par i tankerne, der oplever at have manglende/svag rejsning. Produktet omfavner mandens penis, imens den masserer, vibrerer og pulserer omkring mandens penis. Det er produkt han kan bruge alene, eller i kan bruge det sammen. Hvis din mand kan få rejsning, men har svært ved at holde rejsningen, vil jeg anbefale, at i bruger en penisring, som sættes på penis, når den er erigeret - den holder på blodet i penis. Til begge produkter vil jeg anbefale en god vandbaseret glidecreme se link her

En anden vigtig ting i alt det her, er selvfølgelig nærværen og intimiteten. Her vil jeg anbefale jer, at starte stille ud, hvis man ikke har været intim i lang tid, er det for nogle ofte en lille barriere at skulle over. Brug 5 min. hver dag på at kysse hinanden. Kys hinanden dybt og inderligt. Et kys er en fantastisk måde, at finde ind til hinanden igen og når man kysser, vil man ofte blive bevidst om andre dele af sin krop og mærke sin krop på en anden måde. At kysse 5 min. med sin partner hver dag, kan være med til at give en en helt ny følelse af forelskelse til sin partner. 

Et mere konkret bud på, hvad i kan gøre for jeres forhold og sexliv er, at købe spillet Erotic4Real se link her, som er et helt fantastisk samlivsspil, som består af 120 samlivs-kort(morale, følelsesmæssigt og lystbetonet karakter). Spillet er en fantastisk måde at kommunikere med sin partner på, men samtidig også helt fantastisk måde, at gå igang med at være intime sammen på.

Et sidste link i kan benytte jer af, er det kræftens bekæmpelse har lavet. Det er en lille håndbog, der omhandler kræft og seksualitet:https://www.cancer.dk/dyn/resources/File/file/0/2940/1385437762/86578kraeftogseksualitet_sept2012.pdf. Det kan være, at den giver lidt inspiration til, hvordan i kan få åbnet op for de lidt svære samtaler der kan være, efter sygdom. 

Jeg håber i kan bruge mit svar, ellers er i velkomne til at skrive igen og være lidt mere specifik i, hvad jeres udfordring er. I er også altid velkome til at komme forbi Lust og finde inspiration i butikken og få råd og vejledning af personalet i Lust. Jeg ønsker jer begge to alt det bedste fremover

Julie
Sexolog & Vaginalterapeut 


Ældre indlæg Nyere indlæg

Skriv en kommentar

Kommentarer bliver godkendt af administrator, inden de bliver offentliggjort.